Mandalina

Mandalinanın Tarihçesi

Turunçgiller ailesinden olan mandalina diğer turunçlar gibi ılman iklimde yetişmektedir . Diğer narenciye türleri gibi mandalinanın gerçek geçmişi de bilinmemektedir, ancak Hindistan’ın kuzeydoğusundan veya Çin’in güneybatısından M.Ö. 12. yüzyıllarda türediğine inanılmaktadır.Dünyaya yayılması iki türünün 1805 yılında Guangzhou (Canton) bölgesinden İngiltere’ye ihraç edilmesi ile başlamıştır.

Mandalinanın Faydaları

  • Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  • Yeni hücrelerin oluşumunu destekliyor.
  • Kansere kalkan oluyor.
  • İştah kontrolünü sağlıyor.
  • Yüksek kan basıncını önlüyor.
  • Kemik erimesine karşı etkili.
  • Yaraların daha hızlı iyileşmesine katkı sağlıyor. 

    Mandalinanın Besin Değeri

    Kalsiyum, potasyum, karbonhidrat, yağ, lif, sodyum, demir, magnezyum, fosfor, brom ve şeker içeriği olarak da son derece zengin. Yüksek miktarda C vitamini içeriği diğer besinlerden alınan demirin vücuttaki emiliminin artmasını da beraberinde getiriyor.

    100 g mandalinada aşağıdakiler bulunur:

    Kalori: 53 kcal
    Karbonhidrat: 13 g
    Lif: 1.8 g
    Toplam şeker: 11 g
    Protein: 0.8 g
    Toplam yağ: 0.3 g
    Sodyum: 2 mg
    Potasyum: 166 mg
    Kalsiyum: 37 mg
    Magnezyum: 12 mg
    Manganez: 0,039 mg
    Demir: 0,2 mg
    Bakır: 0.042 mg
    Fosfor: 20 mg
    Çinko: 0.07 mg
    C Vitamini: 26,7 mg
    B6 Vitamini: 0,1 mg
    Folat 16 µg
    Niasin: 0.376 mg
    Pantotenik asit: 0.216 mg
    A Vitamini: 681 IU
    D Vitamini: 0 IU
    E vitamini: 0.20 mg
    Selenyum: 0.1 µg
    Kobalamin: 0 µg
    Karoten-ß: 155 µg
    Kripto-ksantin-ß: 407 µg
    Lutein-zeaksantin: 138 µg –
    Likopen 0 µg
    Doymuş yağ: 0 g
    Çoklu doymamış yağ: 0.1 g
    Tekli doymamış yağ: 0.1 g
    Kolesterol: 0 mg