Elma

Elmanın Tarihçesi

Elmanın ne zaman kültüre alındığıyla ilgili net bir bilgi yok fakat M.Ö 3  binden itibaren Asya ve Avrupada elma yetiştiriciliği yapıldığı ; Anadoludan İtalya , Hellas ve diğer Avrupa ülkelerine yayıldığı bilinmektedir.

Eski Türkçede  ” alma” diye bilinen adının , meyvenin rengi olan ”al”(kırmızı)’dan geldiği biliniyor . Tarih boyunca kültür çalışmalarıyla 1000 farklı elma çeşidi üretildiği ortaya sürülüyor.

Elmanın Faydaları
Elmanın faydaları saymakla bitmiyor başta A,E,B6,C,K,B1,B2 vitaminleri olmak üzere sağlığada çok faydası vardır . Elmanın bitki besinleri ve antioksidanlar kanser, hipertansiyon ,diyabet ve kalp rahatsızlıklarını gelişme riskini önliyor.

Elmanın Besin Değeri

İyi bir lif kaynağı olan elma ; vitamin , mineral ve karbonhidrat açısından çok zengindir . 100 gram elmada 2 gram lif ve 11.4 gram karbonhidrat bulunur . Bunun yanında 100 gram elmada 1 gramdan az yağ ve protein vardır .  Elmanın besin değeri tablosu detaylı olarak aşşağıdaki gibidir :

100 gram elma yaklaşık olarak aşağıdakileri içerir:

Su: 85.56 g
Enerji: 50 Kcal
Karbonhidratlar: 13.81 g
Protein: 0,26 g
Toplam yağ: 0,17 g
Kolesterol: 0 mg
Diyet lifi: 2.40 g
Folat: 3 µg
Niasin: 0,091 mg
Pantotenik asit: 0,061 mg
Piridoksin: 0,041 mg
B2 vitamini: 0,026 mg
Tiamin: 0,017 mg
A vitamini: 54 IU
C vitamini: 4.6 mg
E vitamini: 0.18 mg
K vitamini: 2.2 µg
Sodyum: 1 mg
Potasyum: 107 mg
Kalsiyum: 6 mg
Demir: 0,12 mg
Magnezyum: 5 mg
Fosfor: 11 mg
Çinko: 0,04 mg
Karoten-ß: 27 µg
Kripto-ksantin-ß: 11 µg
Lutein-zeaksantin: 29 µg