Portakal

Portakalın Tarihçesi

Citrus ailesini en meşhur ferdi olan portakal , Güney Doğu Asyada kökenini bulur . Arkeologlar ve tarihçilerin çalışmaları sonucu , portakalın İ.Ö 2500 yıllarında çinliler tarafından evcilleştirildiği biliniyor . Ancak yine İ.Ö 7000’li yıllarda Hindistan’ın güney doğusunda yaşamış olan Arilerin , pilavlarında veya başka yemeklerinde portakalı kullandıkları biliniyor.

Portakalın Faydaları

  • PORTAKALIN FAYDALARI ŞUNLARDIR;
  • Diyabet tedavisine yardımcı olur.
  • Cilt yaşlanmasını geciktirir.
  • Böbrek taşlarını önler.
  • Anemi tedavisine yardımcı
  • Kan basıncını düzenler.
  • Kolesterol seviyelerini düşürür.
  • Kalp sağlığını teşvik eder.Portakalın Besin Değeri

    Portakal çok sayıda vitamin içerir . Karbonhidrat , yağ ve kalori bakımdan çok düşüktür . Potasyum bakımından zengindirler ve ayrıca fosfor, manganez, magnezyum, selenyum ve bakır gibi başka mineraller içerirler.

    180 gram portakalda aşağıdakiler bulunur:

    Su: 156 gr
    Protein: 1.7 g
    Toplam yağ: 0.2 g
    Karbonhidrat: 21.1 g
    Lif: 4.3 g
    Toplam şeker: 16.8 g
    A vitamini: 405 IU
    C vitamini: 95.8mg
    D vitamini: 0 mg
    E Vitamini (Alfa Tokoferol): 0.3mg
    K vitamini: 0.0 mcg
    tiamin: 0.2mg
    B2 vitamini: 0.1 mg
    Niasin: 0.5mg
    B6 Vitamini: 0.1 mg
    Folat: 54,0 mcg
    B12 vitamini: 0.0 mcg
    Pantotenik asit: 0.5 mg
    Kolin: 15.1 mg
    Kalsiyum: 72.0 mg
    Demir: 0.2mg
    Magnezyum: 18.0 mg
    Fosfor: 25.2 mg
    Potasyum: 326 mg
    Sodyum: 0.0 mg
    Çinko: 0.1 mg
    Bakır: 0.1 mg
    Manganez: 0.0 mg
    Selenyum: 0.9 mcg
    Doymuş yağ: 0.0 g
    Tekli Doymamış Yağ: 0.0 g
    Doymamış yağ: 0.0 g
    Toplam trans yağ asitleri: 0 g
    Toplam trans-monoenoik yağ asitleri: 0 g
    Toplam trans-polenoik yağ asitleri: 0 g
    Toplam Omega-3 yağ asitleri: 12.6 mg
    Toplam Omega-6 yağ asitleri: 32.4 mg
    Kolesterol: 0.0 mg
    Kafein: 0.0 mg