Portakalın Tarihçesi
Citrus ailesini en meşhur ferdi olan portakal , Güney Doğu Asyada kökenini bulur . Arkeologlar ve tarihçilerin çalışmaları sonucu , portakalın İ.Ö 2500 yıllarında çinliler tarafından evcilleştirildiği biliniyor . Ancak yine İ.Ö 7000’li yıllarda Hindistan’ın güney doğusunda yaşamış olan Arilerin , pilavlarında veya başka yemeklerinde portakalı kullandıkları biliniyor.
Portakalın Faydaları
- PORTAKALIN FAYDALARI ŞUNLARDIR;
- Diyabet tedavisine yardımcı olur.
- Cilt yaşlanmasını geciktirir.
- Böbrek taşlarını önler.
- Anemi tedavisine yardımcı
- Kan basıncını düzenler.
- Kolesterol seviyelerini düşürür.
- Kalp sağlığını teşvik eder.Portakalın Besin Değeri
Portakal çok sayıda vitamin içerir . Karbonhidrat , yağ ve kalori bakımdan çok düşüktür . Potasyum bakımından zengindirler ve ayrıca fosfor, manganez, magnezyum, selenyum ve bakır gibi başka mineraller içerirler.
180 gram portakalda aşağıdakiler bulunur:
Su: 156 gr
Protein: 1.7 g
Toplam yağ: 0.2 g
Karbonhidrat: 21.1 g
Lif: 4.3 g
Toplam şeker: 16.8 g
A vitamini: 405 IU
C vitamini: 95.8mg
D vitamini: 0 mg
E Vitamini (Alfa Tokoferol): 0.3mg
K vitamini: 0.0 mcg
tiamin: 0.2mg
B2 vitamini: 0.1 mg
Niasin: 0.5mg
B6 Vitamini: 0.1 mg
Folat: 54,0 mcg
B12 vitamini: 0.0 mcg
Pantotenik asit: 0.5 mg
Kolin: 15.1 mg
Kalsiyum: 72.0 mg
Demir: 0.2mg
Magnezyum: 18.0 mg
Fosfor: 25.2 mg
Potasyum: 326 mg
Sodyum: 0.0 mg
Çinko: 0.1 mg
Bakır: 0.1 mg
Manganez: 0.0 mg
Selenyum: 0.9 mcg
Doymuş yağ: 0.0 g
Tekli Doymamış Yağ: 0.0 g
Doymamış yağ: 0.0 g
Toplam trans yağ asitleri: 0 g
Toplam trans-monoenoik yağ asitleri: 0 g
Toplam trans-polenoik yağ asitleri: 0 g
Toplam Omega-3 yağ asitleri: 12.6 mg
Toplam Omega-6 yağ asitleri: 32.4 mg
Kolesterol: 0.0 mg
Kafein: 0.0 mg