Karpuzun Tarihçesi
Cedex olarak satışının yaptığımız karpuzun 5000 yıllık bir tarihçesi vardır . Mısırlıların 4 bin yıl önce karpuz yetiştirdiğine dair kanıtlar bulunmaktadır fakat bu da Afrika’nın güneyinde tarımın olmadığı dönemlere rastlıyor.
Karpuz sözcüğünün kökeni Türkçeye Farsçadan geçmiştir . Kaşgarlı Mahmut’un 1071 yılında yazdığı Divan-ı Lugati Türk ve Ali Şir Nevainin yazdığı Muhakematü’l-Lugateyn de karpuz sözcüğünün tükçesi büken olarak geçmektedir.
Karpuzun Faydaları
Karpuz , günlük C vitamini ihtiyacımızın yüzde 16’sını karşılamaktadır . Bununla Birlikte karpuzun birçok faydasıda bulunmaktadır Örneğin ;
Kan basıncını düzenler , yağ birikimini engeller ve kanser hastalıklarına karşı savunma görevini üstlenir.
Karpuzun Besin Değeri
Karpuz A,C vitamini lif içeriği düşük , potasyum minerali yüksek bir meyvedir . Diyet yapan kişiler yediği karpuzun miktarına dikkat etmelidir . Çünkü kalorisinin büyük bir kısmı karbonhidrattan oluştuğu için kan şekerini yükseltebilir.
100 gram karpuz yaklaşık olarak aşağıdakileri içerir:
A vitamini: 569 IU
C vitamini: 8,1 mg
E vitamini: 0.05 mg
B6 Vitamini: 0,1 mg
Sodyum: 1 mg
Potasyum: 112 mg
Kalsiyum: 7 mg
Bakır: 42 µg
Demir: 0,24 mg
Magnezyum: 10 mg
Manganez: 0,038 mg
Çinko: 0.10 mg
Karoten-alfa: 303 µg
Kripto-ksantin-beta: 78 µg
Lutein-zeaksantin: 8 µg
Likopen: 4532 µg
Sitrülin: 250 mg
Su: 91,45 g
Enerji: 30 Kcal
Karbonhidratlar: 7.6 g
Protein: 0.6 g
Toplam yağ: 0,15 g
Kolesterol: 0 mg
Diyet lifi: 0,4 g
Folat: 3 µg
Niasin: 0.178 mg
Pantotenik asit: 0.221 mg
Piridoksin: 0,045 mg
Tiamin: 0,033 mg